نحوه معاینه و تشخیص سرطان سینه توسط خود بیمار
مراحل معاینه سینه در منزل
۱. بررسی چشمی: در مرحله اول جلوی آینه بایستید به دنبال هرگونه تغییر در شکل سینه، تورم سینه، فرورفتگی در پوست یا تغییر در نوک سینه باشید.
۲. بررسی لمسی در حالت ایستاده: سعی کنید با سه انگشت میانی خود، هر قسمت از سینه را فشار دهید و بهآرامی بررسی کنید. سینه را ابتدا بهآرامی لمس کرده و سپس سعی کنید بافتهای عمیقتر را هم احساس کنید تا وجود هرگونه توده، لکه یا تغییرات درونی قابل احساس باشد. با یک الگوی دایرهای تمام بافت پستان را ارزیابی کنید. حتماً هاله هر پستان را بهدقت چک کنید و سپس نوک سینه را بهآرامی فشار دهید تا ترشحات آن را بررسی کنید.
۳. بررسی لمسی در حالت درازکش: هنگام دراز کشیدن بافت سینه بهطور یکنواخت پخش میشود بنابراین در این حالت میتوان بهخوبی تغییرات بافت پستان را تشخیص داد. برای این کار دراز بکشید و یک بالش زیر شانه راست خود قرار داده و سپس دست راست را پشت سر خود بگذارید. با استفاده از دست چپ، همان تکنیک مرحله ۲ را انجام دهید. با استفاده از سر انگشتان تمام قسمتهای سینه را فشار دهید. در نهایت بالش را زیر شانه چپ قرار دهید و پستان دیگر را ارزیابی کنید. حتماً هاله را چک کنید و سپس نوک سینه را بهآرامی فشار دهید تا ترشحات آن را بررسی کنید.
مواردی را که پس از معاینه سینه باید به پزشک خود اطلاع دهید
اگر توده یا هر تغییر غیرعادی را مشاهده کردید آرامش خود را حفظ کنید چراکه بسیاری از این تغییرات هیچ ارتباطی با سرطان ندارند. به یاد داشته باشید که اکثر ناهنجاریهای سینه خوشخیم و غیر سرطانی هستند. علاوه بر این، تودههای سینه ممکن است به دلایل زیر ایجاد شوند:
- فیبروآدنوما که یک تومور خوشخیم بافت پستان است
- تودههایی که ناشی از تغییرات هورمونی در بیماری فیبروکیستیک سینه هستند
- پاپیلوم مجاری شیر که یک تومور کوچک و خوشخیم مجرای شیر است
- نکروز بافت چربی و ایجاد تودههایی که از جنس چربی هستند
البته این به معنای نادیده گرفتن تودهها یا تغییرات غیرطبیعی نیست بلکه اگر تودهای پیدا کردید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا سینه بهطور کامل معاینه شود. اگر در زمان خودآزمایی علائم زیر را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید:
- تغییر در ظاهر، بافت یا اندازه سینه
- هرگونه تغییر در نوک پستان
- فرورفتگی یا چروک شدن پوست
- توده، گره یا نقطه سفت در بافت سینه
- ترشح از نوک پستان
- تو رفتگی نوک پستان
- درد موضعی که از بین نمیرود
- کهیر روی نوک پستان
- هرگونه تورم در سینه
- وجود لکههای تیره و قرمز روی پوست
در ویزیت پزشکی برای معاینه توده سینه، پزشک در ابتدا از سابقه درمانی شما خواهد پرسید و سپس معاینه فیزیکی پستان را انجام میدهد و بهاحتمالزیاد آزمایشهای تصویربرداری را تجویز میکند. سونوگرافی اغلب اولین یا تنها آزمایش تصویربرداری است که برای ارزیابی توده در زنان زیر ۳۰ سال و زنان باردار استفاده میشود. سونوگرافی به همراه ماموگرافی معمولاً برای ارزیابی توده در زنان بالای ۳۰ سال انجام میشود. در صورت نیاز به آزمایشات بیشتر، پزشک ممکن است تصویربرداری MRI، MBI (تصویربرداری مولکولی پستان) و یا بیوپسی را تجویز کند.
نحوه معاینه و تشخیص سرطان سینه توسط خود بیمار | نحوه معاینه سرطان سینه در زنان | معاینه سینه + تست سرطان سینه در منزل | انجام خودآزمایی پستان | تست سرطان سينه در منزل | خودآزمائی پستان | نحوه انجام معاينه پستان توسط خود فرد | روش معاینه صحیح پستان | تست سرطان سينه در منزل