درمان عود سرطان تیروئید

دکتر صمد خضری

جراح عمومی - فلوشیپ جراحی سرطان

جراحی سرطان سینه - جراحی سرطان معده و روده - جراحی سرطان تیروئید

021 - 22083642

نوبت دهی آنلاین از پذیرش 24

درمان عود سرطان تیروئید

معمولا سرطان تیروئید با پاره‌ای از شرایط وراثتی مرتبط است، اما علت دقیق سرطانهای تیروئید شناخته نشده است.
تغییرات خاص در DNA افراد می‌تواند باعث سرطانی شدن سلول‌های تیروئید شود.
DNA مواد شیمیایی موجود در هر یک از سلول‌های ماست که ژنهای ما را می‌سازد- دستورالعمل چگونگی عملکرد سلولها. اگرچه بیشتر سرطانها به واسطه تغییرات ژنی وراثتی ایجاد نمی‌شوند. در این موارد، ژن در طول زندگی یک فرد تغییر می‌کند. این تغییر ممکن است زمانی رخ دهد که DNA یک سلول توسط یک عامل محیطی، مانند اشعه های رادیواکتیو، آسیب می‌بیند، و یا ممکن است بدون یک علت خارجی و ناشی از رویدادهای تصادفی باشدکه گاهی در داخل یک سلول اتفاق می‌افتد.

سرطان پاپیلاری تیروئید

چندین جهش (تغییر) DNA در سرطان پاپیلاری تیروئید یافت شده است. بسیاری از این سرطانها تغییراتی در قسمتهای خاصی از ژن RET ایجاد می‌کنند. فرم تغییر یافته این ژن، که به انکوژن PTC معروف است، در حدود10٪ تا 30٪ از کل سرطانهای پاپیلاری و در درصد بیشتری از این سرطانها در کودکان یافت می‌شود و/ یا با اشعه‌های رادیواکتیو در ارتباط است.

سرطان فولیکولار تیروئید

تغییرات ایجاد شده در انکوژن RAS در ایجاد برخی از سرطانهای فولیکولار تیروئید نقش دارد.

سرطان تیروئید آناپلاستیک

در این نوع سرطان‌ها برخی از جهشهایی که در بالا شرح داده شد، ایجاد می‌شوند و اغلب باعث تغییراتی در ژن سرکوبگر تومور TP53 و انکوژن CTNNB1 می‌شوند.

سرطان مدولاری تیروئید

افرادی که به سرطان مدولاری تیروئید(MTC) مبتلا هستند، دارای جهش در بخش‌های مختلف ژن RET در مقایسه با بیماران سرطان پاپیلاری می‌باشند.

عوامل مؤثر در سرطان تیروئید

دانشمندان موفق به کشف چندین عامل خطرکه احتمال ابتلای فرد به سرطان تیروئید را افزایش می‌دهد، شده‌اند.

جنسیت و سن
بنابر دلایل نامشخص، سرطان تیروئید (مانند تقریباً تمام بیماریهای تیروئید) در زنان حدود 3 برابر بیشتر نسبت به مردان رخ می‌دهد. سرطان تیروئید می‌تواند در هر سنی فرد را مبتلا سازد، اما در زنان (اغلب در دهه‌های 40 و 50 زندگی) زودتر از مردان (معمولاً در دهه های 60 و 70 زندگی) به اوج خطر خود می‌رسد.

یک رژیم غذایی کم ید
سرطان فولیکولار تیروئید در مناطقی از جهان که دارای رژیمهای غذایی کم ید هستند، شایع تر است.

اشعه های رادیواکتیو
قرار گرفتن در معرض اشعه رادیواکتیو یک عامل خطر ثابت شده برای سرطان تیروئید است. منابع چنین اشعه‌هایی شامل درمانهای پزشکی خاص و اشعه‌های ناشی از حوادث نیروگاه و یا سلاح های هسته ای است. سابقه درمان سر یا گردن با اشعه‌های رادیواکتیو در دوران کودکی یک عامل خطر برای سرطان تیروئید است.

وراثت و سوابق خانوادگی

علائم سرطان تیروئید

توجه فوری به علائم و نشانه‌ها بهترین راه برای تشخیص زودهنگام سرطان تیروئید است. سرطان تیروئید می‌تواند هر یک از علائم و نشانه های زیر را ایجاد کند:

وجود ریز توده در گردن،که گاهی با رشد سریع همراه است
تورم در گردن
درد در ناحیه جلویی گردن، که گاهی اوقات به گوشها نفوذ می‌کند
خشن شدن صدا یا دیگر تغییرات صوتی بدون بهبودی
بلع مشکل
مشکلات تنفسی
سرفه مداوم که ناشی از سرماخوردگی نیست
درصورت مشاهده هر یک از این علائم و نشانه‌ها، فوراً پزشک خود را مطلع سازید. بسیاری از این علائم همچنین می‌توانند ناشی از شرایط غیرسرطانی یا حتی دیگر سرطان‌های ناحیه گردن باشند. وجود توده در تیروئید شایع است و این توده‌ها معمولاً خوش‌خیم هستند.

تشخیص سرطان تیروئید

سرطان تیروئید ممکن است پس از رجوع یک فرد به پزشک به علت مشاهده نشانه‌ها تشخیص داده شود و یا ممکن است در طول یک آزمایش فیزیکی معمولی یا سایر آزمایشات مشخص شود.

تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی
از شما سوالاتی در مورد عوامل خطر احتمالی، علائم، و دیگر مشکلات سلامتی پرسیده می‌شود. اگر کسی در خانواده شما سابقه ابتلا به سرطان (به خصوص سرطان مدولاری تیروئید) یا تومورهایی به نام فئوکروموسیتوما را داشته است ، باید پزشک خود را مطلع سازید، چرا که ممکن است در معرض خطر بالای ابتلا به این بیماری باشید.

نمونه برداری
تشخیص قطعی سرطان تیروئید با نمونه برداری انجام می‌گیرد، که در آن تعدادی سلول از منطقه مشکوک برداشته شده و در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌گیرند. اگر پزشک شما نمونه برداری را لازم دانست ، ساده‌ترین راه برای تشخیص اینکه آیا یک توده یا نودل تیروئید سرطانی است یا خیر، آسپیراسیون با سوزن نازک (FNA)است. [نمونه برداری از تیروئید]. این نوع از نمونه برداری معمولا‌ً می تواند در مطب پزشک یا کلینیک انجام شود.

عکسبرداری
عکسبرداری ممکن است به دلایل مختلف انجام شود، از جمله برای کمک به پیدا کردن نواحی مشکوک که ممکن است سرطانی باشند. هدف از عکسبرداری آگاهی از میزان پیشرفت سرطان در بدن و کمک به درمان آن است.

سونوگرافی
در سونوگرافی از امواج صوتی برای گرفتن تصویر از قسمتهای مختلف بدن استفاده می‌کند.

اسکن ید رادیواکتیو
اسکن ید رادیواکتیو می‌تواند برای تعیین اینکه آیا وجود توده در گردن سرطان تیروئید است یا خیر، مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین برای آگاهی از میزان پیشرفت سرطان در افرادی که در حال حاضر مبتلا به سرطانهای مختلف تیروئید (پاپیلاری، فولیکولی، یا هرتل سل) هستند، استفاده می‌شود. از آنجایی که سلولهای سرطان مدولاری تیروئید قادر به جذب ید نیستند، اسکن ید رادیواکتیو برای این نوع سرطان مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

رادیوگرافی قفسه سینه
اگر شما به سرطان تیروئید تشخیص داده شده (به خصوص سرطان فولیکولی تیروئید) مبتلا هستید، ممکن است که یک رادیوگرافی ساده اشعه ایکس از قفسه سینه شما انجام شود تا مشخص شود که آیا سرطان به ریه‌های شما نفوذ کرده است یا خیر.

سی تی اسکن
ام.آر.آی
نمونه‌برداری تابش پوزیترون
آزمایش خون
هورمون تحریک‌کننده تیروئید
T3 و T4 (هورمون های تیروئید)
تیروگلوبولین
کلسی تونین
آنتی ژن کارسینوامبریونیک
درمان سرطان تیروئید
تصمیم گیری در مورد درمان بسته به نوع و مرحله سرطان تیروئید، شما ممکن است بیش از یک نوع درمان نیاز داشته باشید. گزینه های درمانی برای سرطان تیروئید می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

جراحی
درمان با ید رادیو اکتیو
درمان هورمون تیروئید
پرتودرمانی خارجی
شیمی درمانی
درمان هدفمند
اغلب 2 یا بیشتر از این درمانها همراه با هم به کار گرفته می‌شوند.
بیشتر سرطانهای تیروئید قابل درمان هستند، به خصوص اگر در نواحی دور از دسترس بدن پخش نشده باشند. اگر سرطان قابل درمان نباشد، هدف از درمان ممکن است حذف و یا نابودکردن سرطان تا حد امکان و ممانعت از رشد، گسترش، و یا بازگشت آن تا طولانی‌ترین زمان ممکن باشد. گاهی اوقات هدف از درمان است بهبود (تسکین) علائم مانند درد یا مشکلات تنفسی و بلعی است.

مراقبت های پس از درمان
پس از تکمیل درمان، شما باید همچنان تحت نظر پزشک خود باشید. مراجعات پس از درمان به پزشک بسیار حائز اهمیت است. در طول این مراجعات، پزشک در مورد علائم شما خواهد پرسید، شما را معاینه خواهد کرد، و ممکن است آزمایش خون یا آزمایش تصویربرداری مانند اسکن ید رادیواکتیو و یا سونوگرافی برای شما تجویز کند. پیگیری پس از درمان برای پیشگیری از عود سرطان یا گسترش آن و همچنین عوارض جانبی احتمالی درمانهای خاص نیاز است. اکنون زمان آن است که هر گونه سوال را از تیم پزشکی خود بپرسید و دغدغه ها و نگرانیهای احتمالی خود را با آنها در میان بگذارید.

اکثر مردم پس از درمان به خوبی زندگی می‌کنند، اما مراقبت پس از درمان ممکن است تا آخر عمر ادامه داشته باشد. این مراقیت بسیار مهم است چرا که بسیاری از سرطانهای تیروئید به کندی رشد می‌کنند و حتی می توانند 10 تا 20 سال پس از درمان اولیه عود کنند. تیم پزشکی شما توضیح می‌دهد که چه آزمایشاتی نیاز است و چند وقت یکبار باید انجام شود.