جراحی تخلیه سینه | مزایا و معایب ماستکتومی کامل

دکتر صمد خضری

جراح عمومی - فلوشیپ جراحی سرطان

جراحی سرطان سینه - جراحی سرطان معده و روده - جراحی سرطان تیروئید

021 - 22083642

نوبت دهی آنلاین از پذیرش 24
جراحی تخلیه سینه | مزایا و معایب ماستکتومی کامل | ماستکتومی و عمل بازسازی سینه چیست؟ ماستکتومی کلی | ماستکتومی پیشگیرانه | ماستکتومی

جراحی تخلیه سینه | مزایا و معایب ماستکتومی کامل

انکوپلاستی پستان یا تخلیه سینه ادغامی از دو عمل جراحی درمانی و زیبایی است. در بسیاری از موارد جهت جلوگیری از پیشرفت سرطان سینه و برداشتن تومور، سینه تخلیه می شود. هنگامی که بافت سینه به صورت جزئی یا کلی برداشته شود، پستان ناقص و بدفرم نمایان خواهد شد که ممکن است بیمار را دچار مشکلات روحی کند. بنابراین در طی جراحی اندوپلاستی سینه، علاوه بر جراحی برای درمان سرطان و برداشتن تومور در پستان، بازسازی و ترمیم فرم سینه صورت می گیرد تا پس از درمان و بهبودی، اندام بیمار تکمیل باشد و به لحاظ روانی دچار مشکل نگردد.

انکوپلاستی پستان یا تخلیه سینه ادغامی از دو عمل جراحی درمانی و زیبایی است. در بسیاری از موارد جهت جلوگیری از پیشرفت سرطان سینه و برداشتن تومور، سینه تخلیه می شود. هنگامی که بافت سینه به صورت جزئی یا کلی برداشته شود، پستان ناقص و بدفرم نمایان خواهد شد که ممکن است بیمار را دچار مشکلات روحی کند. بنابراین در طی جراحی اندوپلاستی سینه، علاوه بر جراحی برای درمان سرطان و برداشتن تومور در پستان، بازسازی و ترمیم فرم سینه صورت می گیرد تا پس از درمان و بهبودی، اندام بیمار تکمیل باشد و به لحاظ روانی دچار مشکل نگردد.

ماستکتومی و عمل بازسازی سینه چیست؟

به دلالیل متفاوتی از جمله سرطان پستان، بیماران برای حفظ سلامتی و جلوگیری از پیشرفت بیماری مجبور به تخلیه سینه طی عمل جراحی خواهند شد. ماستکتومی یا عمل برداشتن سینه نوعی عمل می باشد که کل بافت سینه یا قسمتی از آن، برداشته می شود. پس از آن برای تکمیل بودن اندام و بهبود شرایط روحی بیمار، عمل بازسازی سینه انجام خواهد شد.

در طی عمل بازسازی سینه با استفاده از بافت های برداشته شده از سایر نقاط بدن یا پروتزهای مصنوعی، شکل جدیدی برای بافت تخلیه شده ایجاد می کنند. غالبا ماستکتومی و ترمیم پستان هم زمان باهم صورت می گیرد، اما در شرایطی عمل بازسازی سینه مدت کوتاهی پس از تخلیه بافت سینه انجام خواهد شد. در ادامه به بررسی انواع ماستکتومی می پردازیم:

ماستکتومی کلی

در این روش تمامی بافت پستان به صورت کامل برداشته می شود.

ماستکتومی پیشگیرانه

زنانی که در معرض خطر سرطان پستان قرار می گیرند، گاهی اوقات ماستکتومی پیشگیرانه انجام خواهند داد. در واقع تعدادی از بیماران دچار سرطان در یک پستان می باشند و برای جلوگیری از پیشرفت سرطان، با برداشتن سینه دیگر ماستکتومی پیشگیرانه انجام می دهند.

ماستکتومی جزئی

در این روش که تنها تومور و بافت اطراف آن از بین می رود و نیازی به تخلیه پستان نمی باشد. ماستکتومی جزئی در یک یا دو مرحله انجام خواهد شد.

ماستکتومی رادیکال

امروزه این روش بسیار کم مورد استفاده قرار می گیرد، تنها در مواردی که سرطان به قفسه سینه رسیده باشد ماستکتومی رادیکال انجام می شد. در این روش تمامی پستان به صورت کامل همراه با عضلات قفسه سینه تخله می شوند.

ماستکتومی اصلاح شده رادیکال

در این روش سرطان وخیم بوده، اما به قفسه سینه نرسیده است. بنابراین تمامی پستان بدون عضلات قفسه سینه تخلیه می شود.

ماستکتومی محافظ پوست

در این روش بافت سینه و نوک سینه برداشته می شود. اما پوست بالای سینه سالم باقی می ماند. در این روش بلافاصله پس از جراحی پستان عمل بازسازی سینه انجام می شود.

ماستکتومی محافظ نوک پستان

در این روش تمامی بافت سینه تا هاله دور نوک پستان برداشته می شود و تنها نوک سینه باقی می ماند.

مراحل و چگونگی انجام ماستکتومی در مواجه با تومور سینه

به تخلیه سینه توسط عمل جراحی که جهت درمان سرطان سینه صورت می گیرد، ماستکتومی گفته می شود. یک روز پیش از عمل باید در بیمارستان مراحل پذیرش صورت گیرد. این عمل یک تا سه ساعت طول خواهد کشید و در همان روز پس از عمل بیماران ترخیص خواهند شد، زیرا یک عمل سرپایی در نظر گرفته می شود. در ادامه با مراحل و چگونگی انجام ماستکتومی در مواجه با تومور سینه آشنا خواهید شد:

آماده شدن برای عمل ماستکتومی

بیماران پیش از عمل ماستکتومی باید با پزشک جراح راجع به سابقه پزشکی، داروهایی که مصرف می کنند، علت عمل جراحی، خطرات احتمالی حین عمل و برنامه درمانی صحبت کنند. همچنین باید در مورد عمل بازسازی سینه که در حین عمل یا پس از آن می باشد، اطلاع کسب کنند.

مراحل پیش از جراحی و تشخیص نوع و پیشرفت سرطان

در مرحله اول نمونه برداری از غدد لنفاوی انجام خواهد شد و جراح یک یا چند غده را برداشته تا به تومور سرطانی برسد. غدد جدا شده برای آزمایشات بیشتر به آزمایشگاه انتقال داده می شوند. در آزمایشگاه مشخص خواهد شد که نیاز به برداشتن سینه می باشد یا خیر و اگر نیاز به ماستکتومی است از کدام روش آن باید استفاده کرد. جراحی پستان یا ماستکتومی به چند روش متفاوت بر اساس نوع و پیشرفت سرطان انجام خواهد شد. ممکن است کل بافت سینه یا مقداری از آن برداشته شود. در ادامه انواع روش های آن به اختصار لیست شده است:

ماسکتومی ساده
ماستکتومی با حفظ پوست
ماستکتومی با حفظ نوک سینه
پیش از عمل ماستکتومی
در حین عمل جراحی
در این عمل بیمار به صورت کامل بیهوش شده و جراح بر اساس تشخیص های آزمایشگاهی و تصمیمات اتخاذ شده، بر اساس انواع روش ماستکتومی شروع به تخلیه و برداشت کامل یا قسمتی از بافت سینه خواهد کرد. هر بافتی و غده ای که جدا شود به آزمایشگاه ارسال می گردد. پس از جراحی برش های ایجاد شده بخیه زده شده و یک یا دو لوله پلاستیکی کوچک در سینه قرار داده تا ترشحات داخل کیسه ها متصل به لوله تخلیه و کشیده شوند.

پس از عمل جراحی ماستکتومی

بیمار به اتاق ریکاوری برده شده و پزشک فشار خون، ضربان قلب و تنفس آن را به دقت تحت نظر قرار گرفته و روی زخم را پانسمان می کند. نتایج این جراحی سه هفته پس از عمل آماده شده و بیمار پس از دریافت آن به پزشک معالج مراجعه می کند.

انواع روش هاى بازسازى سينه پس از تخليه پستان و ماستكتوم

پس از عمل ماستکتون و برداشتن سینه بر اساس نیاز بیماران و روش جراحی انجام شده، اقدام به بازسازی سینه می کنند. بازسازی سینه ممکن است حین عمل (هم زمان با تخلیه و برداشت سینه) یا مدت کوتاهی پس از اتمام عمل و بهبودی نسبی بیمار انجام گیرد. عمل بازسازی پستان به سه روش صورت گرفته که در ادامه توضیح داده شده است:

با استفاده از بافت سایز اعضای بدن مانند شکم، رون پا و موارد دیگر جای خالی سینه را پر کرده و پستان را شبیه سازی می کنند.
با استفاده از بافت مصنوعی مانند پروتز سینه یا ایمپلنت، اقدام به بازسازی پستان و جایگزاری در محل خالی سینه خواهند کرد.
گاهی اوقات از هر دو روش ایمپلنت و استفاده از سایر بافت های اعضای بدن، هم زمان استفاده خواهند کرد که برای استفاده از این روش رعایت موارد زیر ضروری می باشد.
شکل محل ماستکتومی
درمان هایی که برای بیمار انجام شده از جمله پرتودرمانی
تیپ بدن بیمار
بیماری‌های زمینه‌ای فرد به خصوص بیماری های اتوایمیون، دیابت و بیماری های عروقی
سابقه مصرف سیگار
تمایل بیمار
سابقه جراحی‌های قبلی

چه زمانی از جراحی برداشتن سینه یا پستان ماستکتومی استفاده می شود؟

هنگامی که فرد در معرض سرطان سینه قرار می گیرد، متخصصین با تشخیص نوع و پیشرفت عدد و تومور سرطانی از روش های متفاوت اقدام به برداشت کل یا قسمتی از پستان خواهند کرد. عمل برداشتن سینه ممکن است به صورت یک طرفه با دو طرفه انجام شود. زمانی که بیمار دچار انواع سرطان پستان شود اقدام به برداشت سینه می کند. در ادامه با انواع سرطان سینه آشنا خواهید شد.

کارسینوم داکتال درجا و یا سرطان پستان غیرتهاجمی
مرحله اولیه سرطان پستان
مرحله سوم سرطان پستان، بعد از انجام شیمی درمانی
سرطان التهابی پستان، بعد از شیمی درمانی
پاژه پستان
سرطان پستان موضعی

استفاده از پروتز سینه بعد از برداشتن سینه

پروتز سینه یکی از روش های بازسازی سینه است که به دو روش خارجی (بدون عل جراحی) یا جایگذاری (ساخته شده با بافت مصنوعی توسط عمل جراحی) برای بیمار قابل استفاده می باشد. این نوع پروتز جهت بازسازی ظاهر از دست رفته و بالا بردن اعتماد به نفس بیمار در جامعه استفاده می شود.
سرطان سینه – سرطان سينه خوش خيم – سرطان سينه از چه سني شروع ميشود – سرطان سينه از چه سني – سرطان سينه از چه سني شروع ميشه – سرطان سينه به انگليسي – سرطان سينه بدخيم – سرطان سينه بدخيم چیست – سرطان سينه بدخيم کشنده است – سرطان سينه باعث مرگ ميشود – سرطان سينه چه علائمي دارد – سرطان سينه چند نوع است – سرطان سينه خطرناك است – سرطان سينه خانم ها – سرطان سينه خوش خيم قابل درمان است؟ – سرطان سينه خوش خیم در زنان – سرطان سينه خطر – سرطان سينه درد دارد – سرطان سينه در بارداري – سرطان سينه در كودكان – سرطان سينه در شيردهي – سرطان سينه در چه سني – سرطان سينه زير بغل – سرطان سينه زير ٣٠ سال – عمل سرطان سينه زنان – علائم سرطان سينه زنان – علت سرطان سينه زنان – جراحي سرطان سينه زنان – سرطان سينه سه گانه منفي – سرطان سينه سه گانه مثبت – سرطان سينه گريد سه – سرطان سينه در سن پايين – سرطان سينه در سن بالا – سرطان سينه در سن بلوغ – سرطان سينه شکل ظاهری توده های بدخیم – فرورفتگی سرطان سينه خوش خيم – فرورفتگی سرطان سينه خوش خيم – سرطان سينه قابل درمان است – سرطان سينه بدخيم قابل درمان است؟ – سرطان قفسه سينه -سرطان سينه درمان قطعي دارد – سرطان استخوان قفسه سينه – سرطان سينه كشنده است – سرطان سينه گريد 3 – سرطان سينه لوبولار – سرطان سينه و لنف – سرطان سينه در لنفاوي – متاستاز سرطان سينه به لگن – متاستاز سرطان سينه به لنف – سرطان سينه متاستاتيك – سرطان سينه متاستاز – درمان سرطان سينه گريد 3 – سرطان سينه گريد 2 – سرطان سينه گريد 1 نی نی سایت – سرطان سينه گريد 1 – سرطان سينه و بارداري – سرطان سينه و غدد لنفاوي – سرطان سينه و مرگ – سرطان سينه و زير بغل