سرطان پانكراس چيست
چگونه از سرطان پانکراس جلوگیری کنیم | سرطان پانکراس و جراحی | سرطان پانکراس جلوگیری | سرطان پانكراس چيست | تشخیص سرطان پانکراس با سونوگرافی | سرطان پانکراس و تیروئید
سرطان پانكراس چيست ، در گذشته سرطان به عنوان یک بیماری سخت، غیر قابل درمان و کشنده شناخته شده بود. خوشبختانه این روزها با پیشرفتهای علم پزشکی و فناوری، این بیماری در بسیاری از موارد درمان میشود و روشهایی نوین، برای توقف رشد یا حذف تودههای سرطانی به وجود آمده است؛ میتوانید از طریق مشورت با متخصص درمان سرطان از این روشها مطلع شوید و روند درمان خود را آغاز کنید.
یکی از سرطانهای شایع بین افراد، سرطان لوزالمعده یا پانکراس (Pancreatic Cancer) است. اگر قصد دارید درباره سرطان پانکراس اطلاعاتی کسب کنید، مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
پانکراس و نحوه عملکرد آن
پانکراس یا لوزالمعده غدهای گلابی شکل ۱۰ الی ۱۵ سانتی متری است که بخشی از دستگاه گوارش محسوب میشود. محل قرارگیری این غده در جایی است که دندهها به استخوان سینه میرسند. به عبارت دیگر این غده در زیر معده و بالای شکم (بین معده و ستون فقرات) قرار گرفته است و از قسمت انتهایی معده تا طحال امتداد دارد.
پانکراس از نظر آناتومیک به سه بخش سر، تنه و دم تقسیم میشود. در اکثر موارد، سلولهای سرطانی قسمت سر این غده را درگیر میکنند.
سلولهای پانکراس دو نقش مهم را در بدن بر عهده دارند که عبارت هستند از:
تولید و ترشح آنزیمهای گوارشی (شیره لوزالمعده) که هضم و جذب غذا را راحتتر میکنند. لوزالمعده این کار را به منظور کمک به گوارش مواد غذایی و تبدیل آن به انرژی در بدن انجام میدهد.
تولید و ترشح هورمونها که یکی از مهمترین نقشها را در بدن ایفا میکنند. لوزالمعده وظیفه تولید انسولین و گلوکاگون (هورمونهای تنظیمکننده قند خون یا گلوکز) را بر عهده دارد.
علل بروز سرطان لوزالمعده
دانشمندان هنوز نتوانستهاند علت بروز سرطان لوزالمعده را بهطور قطعی تشخیص دهند، بلکه فقط چند گزینه احتمالی را به عنوان علل ابتلا به این سرطان معرفی کردهاند.
چاقی
دیابت
سیگار کشیدن
پانکراتیت مزمن (التهاب مزمن پانکراس)
سیروز کبدی (آسیبدیدگی شدید کبد)
مصرف نوشیدنیهای الکلی
استفاده از مواد شیمیایی و مضر بهجای استفاده از میوهها و سبزیجات
کهولت سن (این بیماری بیشتر در افراد بالای ۶۵ سال دیده میشود)
سابقه سرطان یا سندرمهای ژنتیکی در خانواده. اگر در DNA سلولهای لوزالمعده جهش (تغیر در توالی دی ان ای) اتفاق بیافتد، منجر به بروز سرطان میشود.
دی ان ای (هسته مرکزی سلول) در واقع نقش نظارت بر سلول را بر عهده دارد و سلول طبق دستورالعملهای دی ان ای فعالیت میکند. تغیر دی ان ای به معنی تغیر در دستورالعملها است.
معمولا هسته جهشیافته باعث رشد غیر طبیعی سلول و تجمع آنها میشود. تومور، در نتیجه این تجمع به وجود میآید. اما تنها حدود ۱۰ درصد از موارد ابتلا به سرطان پانکراس زمینه ژنتیکی دارند.
در بین علل سرطان لوزالمعده سیگار کشیدن، چاقی و دیابت بیشتر از سایر عوامل در بروز این سرطان تاثیرگذار هستند.
در کل میتوان گفت سبک زندگی افراد در روند افزایش ابتلای آنها به انواع سرطانها و بهویژه سرطان لوزالمعده نقش مهمی دارد.
سرطان پانكراس چيست
علائم سرطان لوزالمعده
سرطان لوزالمعده یک بیماری نهفته است، به این معنی که در موارد خفیف یا در مراحل اولیه، علامتی از وجود خود بروز نمیدهد یا علامتی جزئی و ضعیف از خود نشان میدهد. به همین دلیل اکثر بیماران در مراحل پیشرفتهتر بیماری، به وجود آن پی میبرند.
تشخیص زود هنگام یا به موقع سرطان پانکراس دشوار است، زیرا افراد معمولا زمانی متوجه نشانهها میشوند که سرطان مدتی در بدن مانده و به اندامهای دیگر گسترش یافته باشد. از طرف دیگر بسیاری از علائم مشابه ممکن است به دلیل شرایط دیگر به وجود آمده باشند.
با این اوصاف نشانههایی وجود دارند که میتوان آنها را به عنوان هشداری برای ابتلا به سرطان لوزالمعده تلقی کرد.
دیابت
اگر افراد مبتلا به دیابت که کنترل بیماریشان را در دست داشتند، بهطور ناگهانی دچار مشکل یا تغیرات خاصی شوند، لازم است صحت پانکراس را بررسی کنند. همچنین اگر افراد بدون دلیل خاص یا عامل خطرآفرین مانند ژنتیک، چاقی، رژیم غذایی نامناسب و مسائل مشابه به بیماری دیابت مبتلا شوند، ممکن است به دلیل عملکرد نادرست لوزالمعده باشد که باید به دقت بررسی شود.
لخته خون
اگر در بدن افراد، بدون دلیل خاصی، لختههای خون مشاهده شود، میتواند نشاندهنده ابتلا به سرطان باشد. در حقیقت علت اصلی این مساله مشخص نیست، اما پزشکان بر این باور هستند که سلولهای سرطانی، تولید پروتئینهای بازدارنده انعقاد خون را کاهش میدهند.
دلایل بروز لخته خون ممکن است ژنتیک، آسیبدیدگی در تصادف، انجام عمل جراحی، بیتحرکی طولانی مدت و مسائل مشابه باشد. اگر بدون هیچ دلیل موجهی در بدنتان لختههای خون مشاهده کردید، حتما برای بررسی دقیقتر به پزشک مراجعه کنید.
بیاشتهایی و تغیر الگوی غذایی
یکی از علائم سرطان پانکراس، کاهش وزن محسوس ناشی از بیاشتهایی یا احساس سیری زودهنگام است. پانکراس در مجاورت قسمت ابتدایی روده کوچک قرار دارد و تودههای سرطانی حرکت غذا در روده را با مشکل مواجه کنند.
درد در ناحیه شکم
بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده ممکن است به دلیل مجاورت لوزالمعده با پلکسوس سلیاک (مجموعهای از رگهای خونی و عصبی) درد شکمی داشته باشند. عملکرد نادرست پانکراس، موجب تحریک عصبی و بروز درد در قسمت بالای شکم افراد میشود.
اسهال (مدفوع شناور)
اگر متوجه شدید مواد زائدی که از بدن شما دفع میشود حالت چرب و آبکی، به همراه بوی بسیار نامطبوع دارند، به دکتر اسهال مراجعه کنید.
پانکراس آنزیمهای تجزیهکننده چربی تولید و ترشح میکند. اگر وجود یک تومور سرطانی در پانکراس، راه خروجی آنزیمهای ترشح شده را مسدود کند، چربی بدن تجزیه نمیشود و بههمراه مواد دفعی، از بدن خارج میشود. وجود این چربی مدفوع را از حالت عادی خود خارج میکند.
زردی (یرقان)
اگر در بدنتان با نشانههای بیماری زردی مواجه شدید، از کنار آن بهسادگی عبور نکنید. علائمی مانند زرد شدن سفیدی چشم، خارش پوست بدن، ادرار تیره و مدفوع رنگ روشن بیماری زردی را نشان میدهند. این بیماری ممکن است از عملکرد نادرست پانکراس نشات گرفته باشد.
کبد که وظیفه تولید صفرا را بر عهده دارد، در مجاورت پانکراس قرار گرفته است. مجرای ترشحی لوزالمعده با مجرای کیسه صفرا مشترک است.
اگر مجاری صفراوی کبد، توسط تومور مسدود شوند، سطح صفرا و به تبع آن سطح بیلی روبین در بدن افزایش مییابد و منجر به زرد شدن پوست (بیماری زردی) میشود. همچنین اگر سنگی در کیسه صفرا به وجود آید، مجرای مشترک را مسدود میکند.
علائم دیگری مانند خستگی شدید، بزرگ شدن غدد لنفاوی در گردن، نفخ و تهوع نیز میتوانند دلیلی بر بروز سرطان لوزالمعده باشند.
در کل علائم سرطان پانکراس بسته به محل تومور میتوانند متفاوت باشند. اگر هر کدام از این علائم را در بدنتان مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید و با آگاهی در این راه قدم بردارید.